O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Arhiva 2011
 
 
 
 
O projektu
Mladi ljudi su najveći potencijal Srbije, oni su njena budućnost. Nemačka Savezna Vlada daje veliki prioritet programima koji će mladima omogućiti boravak u Nemačkoj radi daljeg školovanja.
Po istraživanju Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije čak 79 % mladih u poslednjih godinu dana nije prešlo granicu, a od onih koji su putovali samo je 5% posetilo Nemačku.
Tokom svog predsedavanja Savetom Evropske unije početkom 2007. godine Vlada Savezne Republike Nemačke pokrenula je program pod nazivom "Dobrodošli u Nemačku". Do sada je putem ovog projekta 58 studenata i 73 srednjoškolaca imalo priliku da poseti Nemačku. Cilj ovog programa je da mladima iz Srbije, koji nikada nisu boravili u zemlji članici Evropske unije, omogući razmenu sa nemačkim kolegama, da im pruži priliku da uporede obrazovne sisteme i upoznaju se sa političkim i privrednim sistemom Savezne Republike Nemačke, kao osnivačem Evropske unije.
Kroz susrete sa vršnjacima, srednjoškolci i studenti imaće priliku da se približe ideji da su otvorenost, tolerancija i multikulturalnost preduslov za "zajedničku evropsku kuću"
Program "Dobrodošli u Nemačku" obuhvata dva projekta koji su namenjeni:
Na jesen 2008. godine još 60 studenata kojima će putem javnog konkursa biti dodeljena stipendija za ovaj program, imaće priliku da dve nedelje putuju u Nemačku i posete Berlin i Bavarsku, gde će za njih biti organizovan bogat političko obrazovni program. Težište prve nedelje boravka u Berlinu biće na političkim temama, a tokom boravka u Bavarskoj učesnici će imati priliku da posete univerzitete i upoznaju se sa nemačkim studentima.
Još jedna grupa srednjoškolaca, izabranih u školama koje već sada sarađuju sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ) na projektima finansiranim od strane nemačke Savezne vlade će u okviru projekta "Dobrodošli u Nemačku" posetiti ovu članicu EU.

 

 

Newsticker or DHTML Menu / JavaScript Menu powered by Vadikom