O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Ambasada SR Nemačke u Srbiji
BMZ
Pakt za stabilnost za JI Evopu
Drzavna kancelarija Bavarske
Evropski pokret u Srbiji
GIZ
Bayhost
BMZ
Politicke fondacije
 
 
Fondacija Friedrich Naumann
Fondacija Fridrih Nauman je nemačka nevladina organizacija koja deluje na području razvojne politike. Fondacija je prisutna u 60 zemalja sveta, a finansira se iz saveznog budžeta i iz privatnih donacija. Biro fondacije u Beogradu je zadužen za sprovođenje projekata u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini kao i u Albaniji.
Fondacija Fridrih Nauman je politička fondacija i kao takva prati transformaciju društva u pravcu demokratije, uspostavljanja pravne države i tržišne privrede. Fondacija stavlja poseban akcenat na podršku liberalnim snagama (između ostalog i u okviru političkih partija), jer su za delovanje parlamentarnih demokratija neophodne efikasne i sposobne partije. Jedan primer partijsko političkog rada fondacije je i nedavno stvaranje LiberNeta, udruženja liberalnih odbornika Srbije, koji kroz razmenu iskustava sa kolegama iz drugih opština i susednih zemalja uče, u želji da poboljšaju svoju politiku.
Jedno drugo područje delovanja odnosi se na pitanja budućeg razvoja zemlje i regiona, a povezano je sa integracijom u evro-atlantske strukture. U ovu kategoriju spada pre svega program dijaloga mladih srpskih i albanskih političara, kao i dijalog srpskih i hrvatskih istoričara koji se redovno odvija već skoro deset godina. Još jedna vrsta uzajamnog učenja i upoznavanja podržana od strane fondacije Fridrih Nauman odvija se u saradnji sa POPSS-om, parlamentom omladina političkih stranaka Srbije, kroz koji predstavnici sasvim različitih političkih partija nastoje da zajedno zastupaju i podrže interese mladih.
Instrumenti rada fondacije Fridrih Nauman su seminari, radionice i konferencije, uz  podršku pojedinačnih publikacija i istraživačkih projekata. Ove manifestacija se održavaju u regionu, a delom i u Berlinu, Briselu, Strazburu, ili u nemačkom Gumersbahu, gde fondacija vodi Međunarodnu akademiju za lidere.
 
www.fnst.org