O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Ambasada SR Nemačke u Srbiji
BMZ
Pakt za stabilnost za JI Evopu
Drzavna kancelarija Bavarske
Evropski pokret u Srbiji
GIZ
Bayhost
BMZ
Politicke fondacije
 
 
Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj
Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) uključeno je širom sveta u oblikovanje raznovrsnih razvojnih procesa. Početkom 21. veka je razvojna saradnja sve više shvaćena kao globalna strukturna i mirovna politika. Ona bi trebalo da pomogne da se ograničeni resursi raspodele na pravedniji način i da se naša životna sredina očuva i za naredne generacije. Primarni cilj je, ipak, da se smanji siromaštvo u svetu. BMZ se pri tome orijentiše prema milenijumskim ciljevima razvoja Ujedinjenih nacija.
Kako bi se ti ciljevi mogli postići, razvojna politika mora da se angažuje na različitim nivoima. Stoga BMZ razvija:
smernice i koncepcije nemačke razvojne politike
dugoročne strategije za saradnju sa različitim akterima
pravila za njihovo sprovođenje.
Na osnovu tako određenih načela se razvijaju zajednički projekti , u tesnoj saradnji sa partnerskim zemljama nemačke razvojne saradnje, kao i sa međunarodnim organizacijama koje su aktivne u razvojnoj politici. Za Srbiju je Ministarstvo od 2000. godine izdvojilo ukupan iznos od oko 600 miliona evra, pre svega za poboljšanje lokalne infrastrukture, obezbeđenje snabdevanja energijom i unapređenje privatnog sektora srpske privrede.
Po nalogu Ministarstva, projekte realizuju tzv. "organizacije za sprovođenje" koje, sa svoje strane, sarađuju sa nosiocima projekata koje određuje vlada partnerske zemlje. U Srbiji su, između ostalog, aktivne sledeće organizacije državne razvojne saradnje: Nemačko društvo za tehničku saradnju (Deutsche Gesellschaft für technische Zusammenarbeit - GTZ), KfW Razvojna banka (KfW Entwicklungsbank), Nemačko društvo za investicije i razvoj (Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft - DEG), neprofitno d.o.o. za međunarodno stručno usavršavanje i razvoj "InWEnt" (Internationale Weiterbildung und Entwicklung gemeinnützige GmbH) i Centar za međunarodnu migraciju i razvoj (Centrum für internationale Migration und Entwicklung - CIM).