O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Javni prevoz

 

 

Na mnoga odredišta u Nemačkoj može se stići vozom, tramvajem ili autobusom. Vozovi, podzemne železnice, prigradske železnice , tramvaji i autobusi  su sredstva javnog prevoza, kao i putničkog, lokalnog  i međugradskog saobraćaja. Veze unutar grada i  regiona kao oznaku nose skraćenicu  "ÖPNV" (javni lokalni putnički saobraćaj).

Karte
Karte za tramvaj, autobuse i kraće relacije vozom moraju se kupiti na automatu za karte.  Cena svake karte zavisi od razdaljine, odnosno, takozvane tarifne zone. Automati za karte mogu biti komplikovani za upotrebu. Ako niste u mogućnosti da kupite kartu koju tražite, dovoljno je da  se o tome raspitate kod  drugog putnika koji kupuje kartu. Putovanje bez karte - "švercovanje" - nije dozvoljeno i (vožnja bez karte) koštaće vas najmanje 30 evra u svim autobusima i vozovima.

Putujte jeftino
Ako često koristite javni prevoz, možete kupiti jeftinije karte kod dotičnog  prevoznika. Možete, na primer,  kupiti karte za deset putovanja ("desetice"), kao   mesečne ili godišnje karte. Sve informacije o tome možete dobiti na prodajnim mestima.

 

Saznajte više
www.bahn.de

 

Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org