O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Političke partije

 

Shodno Ustavu, zadatak političkih partija je da učestvuju u oblikovanju političke volje naroda. Njihov zadatak  isticanja kandidata za političke funkcije i organizovanje izbora ima ustavni značaj. Partijama se  zbog toga nadoknađuje deo troškova koje su imale u  izbornoj kampanji.  Naknada troškova  izborne kampanje, koja je prvi put  primenjena u Nemačkoj, danas je praksa  u najvećem broju demokratskih zemalja.  Ustav nalaže da unutrašnja organizacija političkih stranaka mora da poštuje demokratska načela (unutarstranačka demokratičnost). Od njih se očekuje da  slede demokratsko ustrojstvo države.

Partije u čiju se demokratičnost posumnja ne moraju, ali mogu, na zahtev Savezne vlade, biti zabranjene. Ako  smatra da je takva zabrana umesna, jer   stranka  ugrožava demokratski sistem, Savezna vlada  može  samo  podneti zahtev za  zabranu njenog rada. Samu zabranu može naložiti isključivo  Savezni ustavni sud. Na taj način se sprečava mogućnost da vladajuće stranke zabrane rad  nekoj stranci samo zato što im  je ona neugodni politički suparnik.  Vladajuće stranke  se radije odlučuju  za  borbu protiv nedemokratskih stranaka  tako što pribegavaju  uobičajenom političkom nadmetanju. U istoriji Savezne republike do sada  su retko pokretani postupci zabrane, a još ređe su takve zabrane izricane.  Iako Ustav daje određene povlastice političkim strankama, one su, u suštini, izraz društva. One preuzimaju punu odgovornost za neuspeh na izborima, za osipanje članstva, ili za  razdor do kojeg  je došlo  zbog kadrovskih i stručnih pitanja.

Nemački partijski sistem je transparentan. U Bundestagu su, do 1983. godine, bile zastupljene isključivo one stranke koje su bile u njegovom sastavu posle prvih izbora  održanih 1949. godine, a to su Stranke unije, zatim  Socijal-demokratska stranka Nemačke (SPD) i Liberalna partija Nemačke (FDP). Stranke Unije, koje pripadaju porodici  evropskih  demohrišćanskih stranaka,  nastupaju u celoj Nemačkoj, sa izuzetkom Bavarske, kao Demohrišćanska unija (CDU). U Saveznoj pokrajini Bavarskoj  stranka CDU odustala je od samostalnog nastupa i prepustila teren  njoj bliskoj  Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU). U Bundestagu  su se poslanici te dve stranke  trajno okupili u jednu poslaničku grupu.

www.spd.de www.cdu.de www.gruene.de www.fdp-bundesverband.de www.csu.de
Opširnije >>  
Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org