O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Jezik

Znanje nemačkog nam olakšava profesionalni i svakodnevni život. Narodski se kaže: "Deutsche Sprache, schwere Sprache", što znači "Nemački jezik, težak jezik". Dakle, nikada ne odustaj! Za one koji još  ne govore nemački, mali rečnik sa najvažnijim svakodnevnim  rečima i frazama  od velike je pomoći. Sveobuhvatni rečnici i udžbenici, ponekad opremljeni i  CD-ovima  i kasetama, mogu se naći  u skoro svim knjižarama. Oni koji žele  da uče uz stručnu pomoć, a ne sami, trebalo bi da pohađaju  kurseve jezika.

 

Načini ophođenja - pozdravljanje

Zdravo i doviđenja
"Dobro jutro" je najuobičajeniji  pozdrav  najkasnije  do  podneva. "Dobar dan" se koristi od  podne pa do večeri.  "Dobro veče" se kaže nakon 18 časova . Mnogi ljudi, takođe, često koriste samo "Zdravo". "Doviđenja" se kaže kada odlazite. Kraći oblik je "´đenja". Kad odlazite možete  se pozdraviti i italijanskim "ćao", kao i  nemačkim  "Tschüs", "Tschö" ili "Tschüssi". "Zdravo", "Tschau", "Tschüs", "Tschö" i "Tschüssi" su  manje formalni načini pozdravljanja. U Bavarskoj, Baden-Virtembergu i delovima Pfalca se u svako doba pozdravlja sa „Pomoz´ bog“ i "Servus" u bilo koje doba dana, a na rastanku i sa "Pfiat di Gott" ili "Ade". U priobalnim oblastima severne Nemačke u istočnoj i severnoj Friziji, pozdravlja se sa  "Moin", i "Moin, Moin". "Laku noć" se kaže pre odlaska na spavanje. "Prijatno" kažu jedni drugima kolege na poslu kada se sretnu u vreme ručka. Ovo je kombinacija  pozdrava i želje da  onaj drugi uživa u dobrom obroku.
"Ti" i "Vi"
Uobičajen način ličnog oslovljavanja je formalno "vi ", koje se obično  koristi u javnosti i na radnom mestu.  Čak iako se susedi, ili kolege na poslu, već dugo poznaju  često  ostaju  na "v". "Ti"  se koristi  samo u krugu  prijatelja, bliskih poznanika  i kolega, kao i u oslovljavanju dece do 16-te godine. Učenici i studenti, takođe, koriste  "ti". Opšte pravilo je da  je starija osoba ta koja će mlađoj ponuditi  oslovljavanje sa "ti". Na poslu su,  međutim,  nadređeni oni koji  su pozvani da zaposlenima ponude oslovljavanje sa "ti".

"Molim" i "Hvala"
Kada se iskazuje želja ili postavlja pitanje, najčešće se koristi "Molim": "(Možete li mi, molim vas, reći koliko je sati?, Mogu li, molim vas, dobiti novine?)". Ove reči su izrazi ljubaznosti i učtivosti. Kada nešto dodate drugoj osobi obično možete reći: "izvolite".  "Mnogo hvala", ili "hvala lepo"  je uobičajeni odgovor u toj prilici. Ako vam se ponudi da nešto popijete  korišćenje reči "hvala", u stvari, znači "ne, hvala". A kada kažete "da, molim vas" ili  "da, rado" znači da želite još nešto.
Tačnost
Nemci navodno mnogo drže do tačnosti. Radio i televizijske emisije počinju, naravno,  tačno u najavljeno vreme. Isto važi u najvećem broju slučajeva za vreme polazaka  autobusa i vozova. Ni u Nemačkoj, međutim,  tačnost nije sveprisutna.
Dogovori
Hoćemo li  večeras na pivo?, ili "Hoćemo li na kafu?": Dogovori  se često prave  upravo na ovaj način. Pristojnost nalaže da se i kod dogovora zakazanih u slobodno ima u vidu tačnost.

 

10 razloga da naučite nemački

Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org