O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Geografske odlike

 

Loreaji na Rajni  
Rajna je najpoznatija nemačka reka. Jedna od turističkih atrakcija na Rajni je  Stena Lorelaj u St. Goarshauzenu. Pesnik Hajnrih Hajne je  u 19. veku o njoj napisao pesmu: "Opijeni pesmom devičanske Lorelaj,  u reku  tonu i brodovi i  brodari".
Obala Severnog mora
Kada posetite obalu Severnog mora, videćete upadljivu smenu  plime i oseke. U vreme oseke vidi se samo malo vode. U vreme plime nadolazeća voda pokrije  i po nekoliko stotina metara u dubinu obale.  Njih izaziva smena gravitacionih sila Zemlje i Meseca.
Ostrvo Rigen
Rigen je najpoznatije nemačko ostrvo u Baltičkom moru, sa krečnjačkim stenama  ovekovečenim na platnu  "Litice Štubemnkamera" slikara  Kaspara Davida Fridriha.
Rurska oblast
Rurska oblast nalazi se  u Saveznoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija,   i  najveća je  industrijska regija u Nemačkoj. U Rurskoj oblasti nalaze se gradovi Gelzenkirhen, Bohum, Oberhauzen, Botrop i Dortmund. Rurska oblast se naziva i "Kohlenpot", što znači basen uglja. Ta oblast je do pre nekoliko decenija  živela od proizvodnje uglja i čelika. Danas, informacione tehnologije, logistika i novi izvori energije odlikuju privredni razvoj ove oblasti.
Planina Broken
Broken je ime mitske planine u Saveznoj pokrajini  Saksonija - Anhalt. Prema starim mitovima i legendama, na planini Broken se u noći između 30. aprila i 1. maja, odnosno, na "Valpurgijsku noć", sastaju i piruju veštice.

 

 

 

Menheten
Neboderi u centru Frankfurta na Majni (skraćenica Ffm),  su tako blizu jedan drugom da njihov obris na nebu podseća  na njujorški Menheten,  pa se on zato   i naziva "Menhetn". Frankfurt je nemačka bankarska metropola  i sedište Evropske centralne banke -  i ne treba  njegovo ime  mešati sa imenom Frankfurta na Odri, velikog grada  na granici sa Poljskom.
Šprevald
Šprevald   je stara kopnena delta sa razgranatom mrežom koju obrazuje više stotina kilometara vodenih puteva. Kaže se da je krastavac iz  Šprevalda  poznatiji nego sam Šprevald, koji ima dugu tradiciju povrtarstva. Šprevald je deo područja koje su naseljavali sloveni, odnosno,  Lužički Srbi.
Švarcvald
Švarcvald  se nalazi  na jugu Nemačke, u Saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg i  jedno je od najpoznatijih područja u toj zemlji.  Posebno je poznato po proizvodnji satova s kukavicom, kod kojih se na svaki sat na kućištu časovnika otvaraju vrata  i pojavi mehanička ptica koja se oglašava svojim "ku-ku".
Alpi
Alpi su najveći i najviši planinski masiv u Evropi. U Saveznoj pokrajini Bavarskoj nalazi se najviši vrh Alpa  u Nemačkoj, Cugšpic,  koji doseže 2,962 metra. Flora i fauna Alpa je začuđujuće raznovrsna, a, osim toga, ovaj masiv je   i najvažniji rezervoar vode u Evropi. Čitava regija je, takođe, veoma popularna turistička destinacija.

 

Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org