O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Nemačka na dlanu
Klima
Geografske odlike
Politički sistem
Političke partije
Federalne države
Istorija
Kultura
Ekonomija
Jezik
Javni prevoz
Mape Nemacke

Ekonomija

 

 

Savezna Republika Nemačka je jedan od svetskih privrednih džinova. Bruto nacionalni proizvod (GDP) u 2007. godini iznosio je 2,423 milijardi evra, što po glavi stanovnika iznosi 40 415 američkih dolara.

Kao i u ostalim privredno moćnim  državama, tzv. sektor industrije se smanjuje u korist tzv. "sektora usluga". Mašinogradnja, kao deo industrijskog sektora,  čini jednu trećinu  privrede. Nemačka je treći najveći proizvođač automobila u svetu, odmah  iza SAD i Japana. Nemački aparati i elektrotehnička postrojenja sinonim su za "nemački kvalitet" i najvažniji su nemački izvozni proizvodi. Ostale važne grane industrije su hemijska  industrija i proizvodnja roba široke potrošnje.

Poljoprivredni proizvodi u Nemačkoj razlikuju se od regije do regije. Žito i šećerna repa preovlađuju u severnim ravnicama, posebno u istočnim saveznim pokrajinama. Na brdovitom jugu Nemačke gaji se uglavnom povrće i proizvodi se mleko i meso. Veći deo ravnica pored reka na jugu i zapadu Nemačke, duž  Rajne, Majne i Mozela su vinogradarska područja. Pivo se uglavnom proizvodi u Severnoj-Rajni Vestfaliji. Bavarska je, takođe, poznata po uživanju  u pivu. Domaći poljoprivredni proizvodi se izvoze, ali pokrivaju i skoro 90% potreba zemlje.

Skoro jedna trećina države, a naročito  južne Nemačke, pokrivena je šumom. Šume zadovoljavaju većinu domaćih potreba za drvnom građom. Sedamdesetih godina, usled dugogodišnjeg zagađivanja vazduha i zemljišta znatno su  smanjenje površine pod šumama. Ta pojava  naziva  se "umiranje šuma". Od tada se pokušava da se ciljanim programima unaprede ti obnovljivi   resursi .

Privredni poredak Savezne Republike opisuje se kao  slobodna i socijalna tržišna privreda. Pojam "socijalne tržišne privrede" podrazumeva privredni model koji u načelu podržava slobodu privređivanja, uz  istovremeni naglasak na regulatornoj i kontrolnoj  ulozi države sa ciljem da se spreči unazađivanje društva.

Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org