O nama O Nemačkoj Putovanje u Nemačku Galerija Korisni linkovi Press Kontakt
Mapa
Willkommen in Deutschland
EU 2007
Kako konkurisati?
 
Događaji
Događaji 2011
Sa putovanja
Sa putovanja
Sa prethodnih putovanja
 
 
 
 
Putovanje u Nemačku 2012
Galerija - aktuelni događaji
Susret alumnista, učesnika programa 2012.
Beograd, 25. februar 2013.
Šezdeset društveno aktivnih studenta, učesnika programa "Dobrodošli u Nemačku 2012", susrelo se u rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu. Studente su pozdravili NJ.E. Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke u Srbiji i Maja Bobić, generalni sekretar EPuS.
Ambasador Vilhelm je istakao da je ovo značajan program te da nada njegovom nastavku i ubuduće. Program Dobrodošli u Nemačku, jedinstven u Srbiji i regionu, daje vredan doprinos mobilnosti mladih i otvarajući mogućnosti za dalje usavršavanje i rad, rekla je Maja Bobić.
Studenti su u diskusiji sa ambasadorom i generlanim sekretarom iznosili svoje utiske o programu, uključujući i konstruktivne kritike. Istakli su da je projekat Dobrodošli u Nemačku jedinstven projekat na ovim prostorima, kao i da pored atipične organizacije, sam program pruža mnogo znanja, otvara nove vidike, promoviše ideje i inspiriše ljude za delovanje u lokalnoj zajednici. Naglašeno je da fantastična saradnja i prijatna atmosfera tokom realizacije projekta tokom boravka u Nemačkoj predstavljaju more ideja i kvalitetnih kontakata.
Tokom susreta, studenti su i sa predstavnicima ambasade Nemačke, Evropskog pokreta u Srbiji, Bavarskog univerzitetskog centra za srednju, istočnu i južnu Evropu (BAYHOST) i nemačkih političkih fondacija (Konrad Adenauer, Friedrich Ebert, Friedrich Naumann i Heinrch Boll) diskutovali o stečenim znanjima, iskustvima i utiscima.
Studenti su tokom dvonedeljne posete Nemačkoj boravili u Berlinu, Bonu, Minhenu i Regensburgu (Bavarska) i za to vreme su posetili Parlament SR Nemačke, Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, Univerzitet u Regenzburgu u Bavarskoj i sedišta nemačkih političkih fondacija. Tokom radionica i predavanja, studenti su učestvovali u diskusijama o Nemačkoj i Evropi.
Prva grupa od trideset studenata putovala je od 6. do 19. oktobra, dok je druga grupa u Nemačkoj boravila od 16. do 30 novembra 2012.
Projekat se šest godina realizuje uz podršku: Vlade Savezne Republike Nemačke (Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Nemačko Ministarstvo inostranih poslova), Nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, Državne kancelarije pokrajine Bavarske, Bavarskog Univerzitetskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, BAYHOST i političkih fondacija: Konrad Adenauer, Friedrich Ebert, Friedrich Naumann i Hanns Seidel.
Pogledajte fotografije.
 
Susret studenata, učesnika programa
20. februar 2013.
Pozivamo Vas da medijski propratite susret studenata, učesnika programa „Dobrodošli u Nemačku 2012“ u petak, 22. februara sa početkom u 11 časova u rezidenciji ambasadora Nemačke (ul. Andre Nikolića 15, Beograd).
Studente će pozdraviti:
  • NJ. E. Heinz Wilhelm, ambasador SR Nemаčke
  • Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji
Društveno aktivni studenti, koji su u dve grupe po trideset, u oktobru i novembru prošle godine posetili Berlin i Bavarsku, podeliće svoje utiske i doživljaj dvonedeljnog boravka u Nemačkoj i učestvovaće u diskusiji koju će, u okviru nekoliko radnih stolova, moderirati predstavnici nemačkih političkih fondacija. Cilj ovog programa jeste da se tokom boravka u Nemačkoj mladim ljudima omogući upoznavanje sa političkim i privrednim sistemom SR Nemačke, kao osnivačem Evropske unije. Osim toga, ovo je bila prilika da upoznaju i kulturne osobenosti ove države. Studenti su prisustvovali brojnim predavanjima i radionicama, razgovarali i družili se sa svojim kolegama studentima iz Nemačke.
 
Putovanje i boravak u Nemačkoj tokom oktobra i novembra 2012.
03. decembar 2012.
Pogledajte fotografije sa putovanja prve grupe studenata (oktobar).
Pogledajte fotografije sa putovanja druge grupe studenata (novembar).
 
Druga grupa studenata kreće put Nemačke
16. novembar 2012.
Druga grupa od 30 studenata, pobednika konkursa „Dobrodošli u Nemačku“ kreće na put 16. novembra. U Berlinu će biti organizovan bogat politički i obrazovni program. Za studente će biti organizovan prijem u Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj. Tokom radionica i predavanja učestvovaće u diskusijama o regionu Balkana, Nemačkoj i Evropi. Posle programa u Berlinu, grupe će putovati u Regenzburg u Bavarskoj, gde će aktivnostima biti obuhvaćeno upoznavanje nemačkih kolega studenata kao i upoznavanje univerzitetskog života.
Prva grupa od trideset studenata je doputovala iz Nemačke 21. oktobra po završetku dvonedeljne posete.
Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu i Evropski pokret u Srbiji raspisali su u junu mesecu konkurs „Dobrodošli u Nemačku“ šestu godinu za redom sa ciljem da se omogući da 60 društveno aktivnih studenata u dve grupe, u oktobru, odnosno novembru, provedu dve nedelje u studijskoj poseti Nemačkoj. Cilj je da studenti upoznaju državu osnivača Evropske unije, kao i njene političke, ekonomske i kulturne osobenosti.
Projekat se realizuje uz podršku: Vlade Savezne Republike Nemačke (Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Nemačko Ministarstvo inostranih poslova), Nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, Državne kancelarije pokrajine Bavarske, Bavarskog Univerzitetskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu, BAYHOST i političkih fondacija (FES, KAS, FNS, HSS).
 
Susret druge grupe studenata, pobednika konkursa
24. oktobar 2012.
U četvrtak, 25. oktobra sa početkom u 10.00 sati održan je skup u čast druge grupe od 30 studenata, pobednika na konkursu „Dobrodošli u Nemačku“, u Evropskom pokretu u Srbiji (Kralja Milana 31).
Pred pripremu i polazak na dvonedeljno putovanje, studentima su se obratili:
  • NJ. E. Heinz Wilhelm, ambasador SR Nemаčke
  • Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji
Pogledajte fotografije.
 
Susret i pripremni sastanak prve grupe studenata, pobednika konkursa
01. oktobar 2012.
U ponedeljak, 1. oktobra u 10 časova održan je skup u čast 30 studenata, pobednika na konkursu „Dobrodošli u Nemačku“, u Evropskom pokretu u Srbiji (Kralja Milana 31).
Pred pripremu i polazak na dvonedeljno putovanje, studentima su se obratili:
  • NJ. E. Heinz Wilhelm, ambasador SR Nemаčke
  • Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji
Studenti na put kreću 5. oktobra 2012.
Pogledajte fotografije.
 
RASPISAN KONKURS ZA POSETU STUDENATA IZ SRBIJE NEMAČKOJ
21. jun 2012.
Ambasada Nemačke u Beogradu i Evropski pokret u Srbiji raspisali su konkurs zahvaljujući kojem će 60 uspešnih i društveno aktivnih studenata iz Srbije na jesen boraviti dve nedelje u Nemačkoj.
Konkurs "Dobrodošli u Nemačku" trajaće do 7. Septembra.
Jedan od glavnih uslova koje kandidati treba da ispune je društveni aktivizam, odnosno humanitarni ili volonterski rad, članstvo ili saradnja sa nevladinim organizacijama, sindikatima ili političkim partijama.
Uslov je i da studenti nisu stariji od 25 godina i da imaju prosečnu ocenu osam ili više. Potrebno je i znanje engleskog jezika, a znanje nemačkog će biti prednost.
Tokom dvonedeljne posete studenti će obići Berlin i Bavarsku, gde će razgovarati sa predstavnicima nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, kao i Ministarstva inostranih poslova, a upoznaće se i sa svojim kolegama, nemačkim studentima.
Kandidati će u Nemačku otputovati u dve grupe, tokom oktobra i novembra.
Nemački ambasador Volfgang Mas izrazio je veliko zadovoljstvo što se taj konkurs raspisuje još od 2007. godine i što je grupa od 450 mladih studenata i srednjoškolaca iz Srbije već imala priliku da upozna njegovu zemlju.
"Pozivam sve studente koji ispunjavaju kriterijume da se prijave na konkurs. Ovo je za njih jako dobra prilika", rekao je Mas novinarima u Studentskom kulturnom centru.
Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić istakla je da tim konkursom Nemačka pokazuje da, pored investicija u srpsku privredu investira i u srpsku budućnost, "što je još značajnije".
Bobić je kao poseban uspeh tog projekta istakla i to što je, nakon posete Nemačkoj, 70 odsto studenata nastavilo da se bavi društveno odgovornim aktivnostima, a 80 odsto je počelo da uči nemački jezik.
Pogledajte fotografije.
Izvor: Beta
 
 

 

 
 

 

 
Aktuelni događaji:
Copyright © 2007 dobrodosliunemacku.org